اختلال نافرمانی مقابله جویانه

اختلال نافرمانی مقابله جویانه


اختلال نافرمانی مقابله جویانه  یک مشکل رفتاری دوران کودکی است که در مجموع به عنوان اختلالات رفتار مخرب شناخته می شود که شامل اختلال سلوک (CD) و اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) می شود.

کودکان مبتلا به آن الگویی از رفتار غیرهمکاری، سرکشی و خصمانه نسبت به همسالان، والدین، معلمان و دیگر شخصیت ها نشان می دهند. مداخله و درمان زودهنگام مهم است، زیرا کودکان مبتلا به ODD درمان نشده، ممکن است سنین بزرگسالی دشوارو ضد اجتماعی داشته باشند.

این می تواند بر روابط، آینده شغلی و کیفیت زندگی آنها تأثیر بگذارد. برخی از کودکان مبتلا به ODD دچار اختلال سلوک جدی تر (CD) می شوند که با قانون شکنی پرخاشگرانه و رفتارهای خشونت آمیز مشخص می شود.

دلیل ابتلا به اختلال نافرمانی مقابله جویانه

برخی از مطالعات نشان داده اند که عوامل محیطی درخانواده، خطر اختلالات رفتاری مخرب را افزایش می دهد. مانند:

  1. مهارت های فرزندپروری ضعیف (نظارت ناکافی، انضباط خشن یا ناسازگار، طرد شدن)
  2. درگیری زناشویی
  3. خشونت خانگی
  4. آزار جسمی
  5. سوء استفاده جنسی
  6. بی توجهی
  7. فقر
  8. سوء مصرف مواد توسط والدین یا مراقبین

نظریه رشد

این نظریه نشان می دهد که مشکلات از زمانی که کودکان نوپا هستند شروع می شود.

کودکان مبتلا به ODD ممکن است در یادگیری مستقل شدن از والدین یا سایر افراد اصلی که از نظر عاطفی به آنها وابسته بودند مشکل داشته باشند.

کدام کودکان در معرض اختلال نافرمانی مقابله جویانه هستند؟

تخمین زده می شود که از هر 10 کودک زیر 12 سال، یک نفر مبتلا به ODD می باشد و تعداد پسران از دختران دو برابر است. کودکانی که مشکلات روانی زیر را دارند نیز بیشتر در معرض ابتلا به ODD هستند:

  • اختلالات اضطرابی
  • اختلال رفتاری
  • اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD)

علائم اختلال نافرمانی

بیشترعلائمی که درکودکان مشاهده می شود، ممکن است برخی مواقع در سایر کودکان بدون این اختلال نیز رخ دهد به ویژه برای کودکان حدوداً 2 یا 3 ساله . بسیاری از کودکان تمایل به نافرمانی، مشاجره با والدین یا سرپیچی از آن ها را دارند.

بچه ها ممکن است اغلب زمانی که خسته، گرسنه یا ناراحت هستند، اینگونه رفتار کنند. اما در کودکان مبتلا به  ODD، این علائم بیشتر اتفاق می افتد. آنها همچنین با یادگیری و سازگاری در مهد کودک تداخل دارند.

  • کج خلقی مکرر
  • دعوای زیاد با بزرگترها
  • امتناع از انجام کاری که یک بزرگسال می خواهد
  • آستانه ناامیدی پایینی دارند
  • همیشه قوانین را زیر سوال می برد و از پیروی آن ها امتناع می ورزد
  • انجام کارهایی برای آزار یا ناراحتی دیگران، از جمله بزرگسالان
  • سرزنش دیگران به خاطر رفتارها یا اشتباهات خود کودک
  • عزت نفس پایینی دارند
  • دارای نگرش عصبانی هستند
  • تند یا ناخوشایند صحبت می کنند
  • به دنبال انتقام گرفتن یا کینه توزی هستند

 

چگونه ODD در کودک تشخیص داده می شود؟

اگر علائم ODD را درکودک یا نوجوان خود مشاهده کردید، می توانید با یک روانپزشک کودک یا متخصص سلامت روان واجد شرایط برای تشخیص ODD  کمک بگیرید.

او با والدین و مربیان در مورد رفتار کودک صحبت می کند و اگر نیاز بود با گرقتن آزمایشاتی وجود این اختلال را تشخیص می دهد.

درمان اختلال ناقرمانی مقابله جویانه

درمان زودهنگام می تواند از مشکلات بعدی جلوگیری کند که به علائم، سن و سلامت کودک شما بستگی دارد. کودکان مبتلا به ODD ممکن است نیاز داشته باشند که درمانگران و انواع درمان‌های مختلف را قبل از اینکه آنچه برایشان مفید است را امتحان کنند.

درمان شناختی- رفتاری: کودک یاد می گیرد که بهتر مسائل را حل کند و ارتباط برقرار کند. او همچنین کنترل خشم را فرا می گیرد.

آموزش والدین: برای کمک به والدین در مدیریت و تعامل بهتر با فرزندشان، از جمله تکنیک های رفتاری که رفتار خوب را تقویت می کند و از رفتار بد جلوگیری می کند. این شکل اولیه و مؤثرترین درمان است. اگر والدین به صورت گروهی با سایر والدینی که دارای فرزندان مبتلا به ODD هستند آموزش ببینند، حمایت اجتماعی افزایش می یابد.

خانواده درمانی عملکردی :  آموزش به همه اعضای خانواده برای برقراری ارتباط و حل مشکل موثرتر.

داروها: اغلب برای درمان ODD استفاده نمی شوند. اما ممکن است کودک برای علائم یا اختلالات دیگر مانند  ADHD  به آنها نیاز داشته باشد.

چگونه می توانم به جلوگیری از ODD  در فرزندم کمک کنم؟

برنامه های مداخله زودهنگام که به آنها مهارت های اجتماعی و نحوه برخورد با خشم را می آموزد، کمک کننده است. برای کودکان، گفتار درمانی، یادگیری مهارت های اجتماعی و کمک گرفتن در انجام تکالیف، همگی می توانند به کاهش رفتارهای مشکل دار کمک کنند. برنامه های درست در مهد کودک زیر نظر روانشناسان همچنین می تواند به توقف قلدری و بهبود روابط بین بچه ها کمک کند.

برنامه های آموزشی مدیریت والدین نیز حائز اهمیت است. این برنامه ها به والدین آموزش می دهند که چگونه رفتار فرزندشان را مدیریت کنند. والدین روش های تقویت مثبت و همچنین سبک فرزند پروری درست را یاد می گیرند.

نکته کلیدی

حضور روانشناسان متبحر در مهد کودک می تواند به مدیریت و کنترل بچه ها که دارای برخی اختلالات هستند کمک کند؛ پس برای انتخاب بهترین مهد کودک باید متناسب با ویژگی های فرزندمان دقت کنیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *